Проект „Ветроходно здраве” на Яхтклуб „Черноморец Бургас”

 

                                                  

ПРОЕКТ „ВЕТРОХОДНО ЗДРАВЕ” на Яхтклуб „Черноморец Бургас”

Проект вх.№ 09-00-1925/16.03.2020 г., с Договор № 25-00-55 26.06.2020 г. за Проект №НПИМД-Н2-Т3-034

Проектът е финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2020 г., Направление 2 – Тема „Насърчаване на здравословен начин на живот“

 

Проект „Ветроходно здраве” на Яхтклуб „Черноморец Бургас”, финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2020 г., развива перспективата за подобряване на личното здравно поведение и оползотворяване на възможности на спорта за превенция на рисково поведение на младите хора и здравословен начин на живот. Той цели да активизира и развива младите хора от три морски града, чрез включването им в ангажирани занимания с ветроходство, доброволчески активности и повишаване на личната ефективност.

Проект „Ветроходно здраве”  Ви представя спортовете на вода – ветроходство, кайтсърф, уиндсърф, плуване като алтернатива на негативните тенденции и възможностите за изграждане на физически и психически качества за насърчаване на социално отговорното поведение.

Спортовете на вода се провеждат в специфични условия на взаимодействие между участниците. Това е една уникална среда за социално учене. Морската среда постоянно предизвиква нашите способности да се променяме, общуваме, създаваме и поддържаме удовлетворяващи взаимоотношения.  Включването на физическата активност и спортната дейност на вода в свободното време на децата и младите хора дава възможност за изява на тяхната личност – на духа и на тялото, на ума и на емоциите.  Съвместните физически активности и спортни дейности са предпоставка за формирането на социална компетентност  у децата и младите хора.Те създават условия за проява и развиване на: уважение, благодарност, съпричастност, приемане, толерантност, признание на постиженията на другите, взаимодействие и сътрудничество с другите, работа в екип, доверие, общуване, емоционални умения. Ветроходните спортове и физическата активност на вода са носители на много положителни емоции, двигателна радост и съвместни богати преживявания.

Ветроходството е спорт за дами и джентълмени, една прекрасна физическа активност за деца, млади и възрастни хора, ветроходството е както индивидуален, така и отборен спорт.

Ветроходните яхти могат да се управляват от един човек:

 • лодка клас „Оптимист” – за деца (момичета и момчета) от 6 до 14 год.;
 • лодка клас „Лазер” – за девойки и юноши;
 • лодка клас „Фин” – за младежи и мъже.

Ветроходни яхти с екипаж от двама човека:

 • лодки клас „Кадет”, „420” и „470” – различни комбинации на ветроходците по възраст и пол.

Ветроходни яхти, управлявани от шкипер и екипаж между 4 и 10 човека:

 • килови лодки с различни размери и мореходни възможности.

ЗДРАВЕ И ВЕТРОХОДСТВО ЗАЕДНО НА ЛОДКАТА

Ползите за здравето от плаването в морето с ветроходна яхта, кайтсърф или уиндсърф са:

 • Трениране на физическите качества – сила, издръжливост, бързина и ловкост.
 • Сърдечно–съдов фитнес – интензивна и вълнуваща двигателна дейност на открито в морето.
 • Зареждане с хормона на щастието (серотонин) – с радостта от вятъра, солените вълни и слънчевата прегръдка, обгръщащи тялото и душата.
 • Спокойствие и релакс – влизане в синхрон с отпускащия ритъм на вълните, морския бриз и люлеенето на лодката по морето.
 • Удоволствие от общуването – разкриване на нови форми за комуникация в екипаж и в разнообразни ситуации от екипната работа за управление на ветроходната яхта.
 • Повишаване качеството на живот – промяна в отношението към здравето, реализирано в здравословната среда на морската шир, солената вода, зареждащия вятър, слънчевия тонус и щастливите ветроходци!

 

ВСИЧКО ТОВА МОЖЕТЕ ДА УСЕТИТЕ И НА ЖИВО И ДА СЕ ПОТОПИТЕ В АТМОСФЕРАТА НА ВЕТРОХОДСТВОТО В ЯХТКЛУБ „ЧЕРНОМОРЕЦ БУРГАС”!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *